Har fått isjias :(

 

Jada, i går måtte jeg til kiropraktor får jeg har plagdes sånn med vondt i ryggen og hofta mi at jeg ikke har fått til og gå eller snu meg i senga....

Så da gikk jeg til Terje og han sa det var bra jeg kom inn fordi dette så ikke bra ut... Han undersøkte meg nøye og knekte meg opp 2 ganger i korsryggen, så etter en liten halvtime etter jeg har vært der så fikk jeg så vondt i halebeinet er ikke så rart har sikkert gått med låsning der lenge.. I går når jeg la meg fikk jeg ikke sove smertene strømmet oppover ryggen og pluss jeg har vondt i underlivet... Så hylte nesten hver gang jeg måtte skifte side i sengen får det er så vondt og snu seg...:/ spessielt vondt og ligge på ryggen... Skal til kiropraktor straks nå.. Så skal fortelle han at jeg ikke har det så bra nå.. Bare håper han ikke knekker meg opp igjen det kommer til og gjøre vondt får jeg har så vondt nå..:S Det første jeg gjorde var og sa fra om at jeg var gravid iallefall !!!:)

Skal til legen min kl 11... OG fortelle at jeg har fått isjias så skal jeg be henne se på meg nedentil og finne ut om det er noe farlig..Eller om det er bare at det presser siden jeg er gravid i uke 21 og en dag nå :)

Her er litt informasjon om hva Isjias er :

 

 

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud.

Betennelse rundt nerveroten som oppstår ved akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen.Når isjiasnerven blir irritert, får du isjias. Årsakene til dette er:

 • Forkalkninger og slitasje som gjør at nerveroten kommer i klem.

Vanlige symptomer

Isjias gir helt bestemte symptomer og smerter:

 • Smertene følger isjiasnerven på baksiden eller yttersiden av låret og leggen, og helt ned i foten.
 • Smertene stråler nedenfor kneet og det følger ofte med en prikking eller nummenhet i huden i fot og legg.
 • Nervesmertene er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en ?elektrisk strøm? eller et ?tak? inne i benet.

Det kan være vanskelig å gå på tærne eller hælene, fordi trykket på nerven kan lamme fot- og leggmuskulatur.

Ved nevrologisk undersøkelse kan noen av refleksene være svakere eller borte, følsomheten i huden redusert og du kan miste kraft i enkelte muskelgrupper. Det er ofte vondt å strekke foten helt ut, og det gjør vondt når du bøyer deg fremover.

Utbredelse og varighet

 • Mellom 5-10 % av pasienter med ryggsmerter har isjias
 • Gravide er mer utsatt for å få isjias.
 • Isjias er svært plagsomt og ofte langvarig; 80 % blir bra uten operasjon i løpet av 3 måneder. Langtidssykmelding er ikke uvanlig.
 • Bare 5 % av pasienter med skiveprolaps og isjias blir operert.

Når du bør oppsøke en kiropraktor?

Hvis du får isjiassymptomer vil du hos kiropraktoren får du komme raskt til, får en diagnose og du blir raskt satt under riktig behandling for å hindre langvarige plager.

Kiropraktisk behandling av isjias

Kiropraktorer behandler isjias og kan fortelle deg om du har ?ekte? isjias eller isjialgi.

Isjias diagnostiseres best ved en klinisk nevrologisk undersøkelse hos kiropraktor. Prolaps kan ikke sees på vanlige røntgenbilder. Kiropraktoren kan henvise til CT- og MR-undersøkelse. CT og MR bilder gir en relativt god fremstilling av mellomvirvelskiver og nerver, og er i mange tillfeller et viktig supplement til den kliniske undersøkelsen.

Kiropraktiske behandling av isjias går ut på å forbedre bevegeligheten i leddene rundt isjiasnerven. Dermed forbedres blodsirkulasjonen slik at reparasjonsprosesser i nerve og skive stimuleres og opphopede slaggstoffer som irriterer nerven blir fraktet bort.

Operasjon?

Bare 5 % av de som får isjias må opereres: Kun ved  vannlatingsforstyrrelser som skyldes at også blæren er lammet, skal det henvises til operasjon umiddelbart.Også nummenhet på innersiden av lårene kan tyde på behov for rask operativ behandling.

Du skal også vurderes for operasjon hvis du har uutholdelige smerter som ikke lar seg lindre, eller har store lammelser i fot og ben som forverres. Kiropraktoren vil henvise til operasjon når dette er aktuelt.

Mange blir imidlertid friske mens de venter på en planlagt operasjon.

Dette kan du gjøre selv

 • Kuldebehandling. Legg en ispose på nedre del av korsryggen i 10-15 min. Gjenta 3-4 ganger.
 • Sitt minst mulig. Trykket er størst på skiven når du sitter.
 • Klarer du å bevege deg litt er det om det så bare er å rusle litt rundt i huset.
 • Finn bevegelser som minsker smerten i benet, unngå bevegelser som øker bensmertene
 • Veksle mellom bevegelse og avlastning i stillinger hvor du har minst mulig smerte. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive.
 • Gå heller mange korte turer enn en lang.
 • Ta smertestillende dersom smertene ødelegger nattesøvnen.
 • Betennelsesdempende medikamenter kan være positivt i en akuttfase.
 • Masser eller bli massert i lår, sete og legg. Dette demper spenningene i musklene for en stund.Ikke masser for dypt. Ved isjias kjennes det som muskelen er stram, men dette er ofte en irritert nerve som ikke skal irriteres.
 • Bevege tær og ankel for å stimulere nervebanene til muskulaturen

Slik kan du selv forebygge

Isjias forebygges best i dagliglivet gjennom aktivitet og bevegelse som opprettholder normal funksjon i ryggens muskler, ledd og skiver.

Har du problemer med ryggen kan det oppstå akutt forverring i form av isjias. Ta derfor ryggen din på alvor og ikke vent med å oppsøke hjelp hos kiropraktor. Vis sunn fornuft ved store og tunge belastninger og ikke løft over evne. Unngå vridninger ved tunge løft

Dette er ikke isjias:

Utstålende smerter nedover lår og legger er oftest ikke isjias, de fleste har faktisk ?falsk? isjias som kalles isjialgi. Eksempler på dette er leddlåsninger i korsryggen, muskelknuter og senefestebetennelser i setet og rundt hoften, låsninger i bekkenleddene eller mindre skader i mellomvirvelskivene. Når muskulatur og ledd blir tilstrekkelig irritert eller betent, vil smerten spre seg nedover

Du behøver ikke ha isjias fordi du har prolaps!

Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at betennelse oppstår.

 

 

Så ja sånn går no dagan ! :P

6 kommentarer

Kaisa Elise

25.10.2013 kl.08:29

Hørtes ikke godt ut ...

Caroline

25.10.2013 kl.08:37

Dette hørtes ikke deilig ut... God bedring!

Beautyblonde

25.10.2013 kl.12:50

Kaisa Elise: nei er ikke det :/

Beautyblonde

25.10.2013 kl.12:50

Caroline: Tusen takk :) God helg!

Silje Margrethe

02.11.2013 kl.10:54

Dette høres kanskje dumt ut men hvordan skiller man bekkenløsning fra Isjias ? Jeg har vondt nyre høyde på ryggen og hele veien over foten, yttersiden og baksiden av lår og legg. Ikke på innsiden i det hele tatt. Ille og komme seg opp om morgenen, og blir verre år jeg sitter men hjelper og gå :s Fått lege time til Torsdag :O God bedring

Tante B

27.12.2013 kl.11:46

Nå må du oppdatere! :-)

Skriv en ny kommentar

hits